1.1.2019

Lankainventaario 2019

Hyvää uutta vuotta 2019! Vuoden alku olisi erinomainen tilaisuus tehdä erilaisia lupauksia ja aloittaa uusia juttuja, mutta minä en tee niistä kumpaakaan.

Ostolakkoa on nyt viisi kuukautta takana ja tavoitteena on jatkaa seuraavat seitsemän. Ostolakko alkoi tekemättömien projektien aiheuttaman ahdistuksen vuoksi. Alussa listaamistani 44 projektista olen nyt tehnyt 16. Jos listalle ei olisi tullut uusia unohdettuja projekteja, olisi jäljellä "enää" 28, mutta oli luku mikä tahansa, projektien tekemisessä riittää puuhaa.

Se, mikä alkoi ostolakkona, on matkan varrella muuttunut elämäntaparemontiksi ja kyllä, jatkan samalla linjalla, ehkä vielä vähän ruuvia kiristäen. Viime vuonna meidän perhe vei kierrätykseen yhteensä 15,7 kiloa muovia. Aivan järkyttävän paljon, sitä täytyy vähentää edelleen. Lisäksi aion yrittää olla syömättä punaista lihaa vuonna 2019, mutta en tee siitä numeroa enkä mitään ehdottomuutta itselleni. Samoin haluan jatkaa kodin raivaamista ja tehdä tilaa oikeasti tärkeille asioille.

Tänään kävin lankavarastoni läpi ja tein vuotuisen lankainventaarion. Se on jotenkin helposti laskettavissa oleva asia, sopiva kokonaisuus ja lähes hallittavissa.


Puuvilla- ja puuvillasekoitelankoja minulla on 1 722 grammaa eikä näille ole olemassa mitään valmista suunnitelmaa. Kaikkein kivoimpia värejä on vain vähän, joten haastetta tulee olemaan näiden kuluttamisessa.

Sukkalankoja minulla on yhteensä 2 618 grammaa (7v ym 1 338g, Nalle ym 505g ja fingering 775g). En väitä, että niitä olisi huolestuttavan vähän, kyllä näistäkin aika monet sukat kutoo. Ja kun jatkossa aion entistä enemmän parsia sukkia ja purkaa varret / hyödyntää käytettävissä olevan langan, pärjään ainakin seuraavat seitsemän kuukautta ilman uusia sukkalankoja. Heh, jos kutoisin vain omalle perheelle, pärjäisin ehkä seuraavat seitsemän vuotta.

Erilaisia villa-, alpakka- ja merinolankoja minulla on yhteensä 1 506 grammaa. Tämä on hyvin sekalainen seurakunta ja tulee olemaan vaikeasti kulutettavissa. Mukana on jämä nöttösiä erilaisista mohairlangoista ja muista erikoisuuksista. En anna sen haitata. Eniten olen iloinen tähän joukkoon sisältyvästä suomenlampaiden villan osuudesta, 404 grammaa. Näistä on tulossa sukkia ja lapasia ja ties mitä ihanaa!


Edellä mainitut "vapaat" langat, eli sellaiset, joita ei ole suoraan varattu johonkin tiettyy työhön, ovat yhteensä 5 846 grammaa. Aika paljon lankaa se on sekin, mutta hallittavissa oleva käsivarasto, joka mahtuu vaatekaappini alimpaan laatikkoon.


Laatikon "ulkopuolella" ja poissa "vapaista langoista" ovat pojan neulepaitaan varatut 550 grammaa Rowan denimiä, omaan neuletakkiin varatut 600 grammaa Loftia, esikoisen torkkupeittoon varatut 1 100 grammaa Cascade 220:a, kuopuksen torkkupeittoon varatut 1 011 grammaa Esito huopalankaa, vielä yhteen torkkupeittoon varatut 500 grammaa Esito lenkkimohairia ja 300 grammaa Rowan felted tweediä (tämä odottaa aiemmin kutomani paidan purkamista ja kutomista ehkäpä neuletakiksi). Nämä ovat isoja projekteja eivätkä valmistu ihan käden käänteessä. Nämä myös vievät tilaa erinäisissä pussukoissa ja painavat yhteensä 4 061 grammaa. Puhumattakaan siitä, montako erilaista projektipussukkaa tarvitaan niiden säilömiseen.

Tässä vaiheessa inventaariota olin tyytyväinen, olin yhteensä alle 10 kilossa! Viime vuonna luku oli yli 11 kiloa! Mutta sitten muistin miehen pipon, jonka purin ja joka odottaa uudelleen kutomista (101 grammaa lankaa) ja kesällä Lankavasta ostamani paksun villalangan... Paino 2 800 grammaa! Eli 2 901 grammaa lankaa, jonka olin siivonnut pois näkyvistä ja ennenkaikkea pois mielestä. On se hyvä, että olen ostolakossa, muuten olisin saattanut vahingossa ostaa toiset melkein kolme kiloa lankaa mökin vessan mattoon.


Minulla on siis 12 707 grammaa lankaa (plus sekalainen kokoelma erilaisia juutti- ym virkkauslankoja, mitä en ole aikaisempinakaan vuosina punninnut, ja ne langat, mitkä olen unohtanut). En aio luvata mitään, mutta totean, että tämä määrä lankaa ja keskeneräisiä projekteja riittää enemmän kuin hyvin ainakin ostolakkoni loppuun.

Vuoden ensimmäinen päivä taittuu iltaan. On aika tarttua puikkoihin ja jatkaa "vielä yhtä torkkupeittoa". Ja mikäs on kutoessa karvakuonon nukkuessa jaloissani.


Hyvää ja ahkeraa uutta vuotta 2019!!!

1 kommentti:

  1. Aina ne langat pikku hiljaa jonkin kivan muodon saavat. Mie alotin nyt ennen ekaa Sukka-Finlandian kisaetappia huivin, välillä jotain muuta kuin sukkia. ;) Käsitöiden iloa tähän vuoteen! <3 Saisinkohan hankittua tai tehtyä tänä vuonna itsellenikin projektipussukan, khih, en omista yhtään! Ja sille voisi kumminkin olla tarvetta.

    VastaaPoista