10.8.2015

Köyhän miehen Gant Ocean

Sain anopilta korillisen lankaa, osa minua kutsuvia, osa melkeinpä luotaansa työntäviä. Ihastelen aina muiden kykyä hyödyntää lahjoitettuja lankoja, minulle saman toteuttaminen osoittautui yllättävän haasteelliseksi tehtäväksi. Sininen ja valkoinen puuvilla puhuttelivat alkukesällä, päätin tehdä siskojeni uudelle rantamökille jotakin. Siitä se ajatus sitten lähti, ajaton palmikkotyyny ja sille kaveriksi pienen surffailun jälkeen kotikutoinen versio Gant Ocean -tyynystä.

 
Valkoinen lanka oli rehellisesti sanottuna inhottavaa kutoa. Markka-ajalta peräisin oleva hollantilaisen Lammy Yarnsin Cotton light (50% puuvillaa, 50% akryylia) kiertyi koko ajan ja kipristyi solmuun, vaikka lankaa veti kuinka vähän tahansa valmiiksi kerältä. Lanka oli ilmeisen löyhäkierteistä, koska se halkeili koko ajan. Valmis pinta sen sijaan on mielestäni hyvinkin kelvollinen.


Ostin uudet bambupuikot tähän työhön. Ajattelin, että inhottava lanka tuntuu kivemmalta hyvillä puikoilla. Vaan mitkä epäonnen puikot ne olivatkaan. Ensin ne unohtuivat kassahihnalle (kauppaan, johon matkaa mökiltä n 30 kilometriä!), sitten toinen puikko meni poikki. Onneksi sen verran läheltä kärkeä, että hiekkapaperilla hiomalla sain kuin sainkin puikosta kutomakuntoisen. Toki lyhyemmän, mutta toimivan.


Sininen lanka oli Novitan Jamaicaa. Siinä ei enää ollut hintalappua, joten iästä ei ole mitään tietoa. Sitä oli suorastaan nautinto kutoa tuon valkoisen jälkeen. Ihan mahtavan aivoton kutimus, ainoa päänvaiva oli kahden raidan sijoittelu ja niiden koko. Raidat tein edellä mainitusta valkoisesta, vaikka se olikin jonkun verran paksumpaa. Kovin oli vaikeaa saada tasaista jälkeä aikaiseksi, liekö puutarhan lapiointihommat vai nikkarointi tai maalaushommat, mitkä tekivät käsialasta epätasaista.


Kummankin tyynyn takapuoli on yksivärinen ja sileä. Reunat yhdistin virkkaamalla kiinteitä silmukoita ympäriinsä. Yhden ihmisen "hylkäämät" langat saivat mielestäni hyvän elämän näissä köyhän miehen Gant tyynyissä, jotka menevät siis tupaantuliaislahjaksi siskojeni mökille.


Ylihuomenna alkaa meidän lapsilla koulu, monilla se on alkanut jo tänään. Turvallista ja iloista kouluvuotta kaikille koululaisille ja heidän perheilleen!

4 kommenttia: