18.4.2016

Luksus torkkupeitto

Vuosi sitten rakastuin Snurressa Lamana Como lankaan. Ostin sitä 20 kerää ajatuksena tehdä torkkupeitto. Lanka oli minun mittapuullani hintavaa, mutta tarvitsin ja halusin jotain luksusta puikoille. Syksyllä loin silmukat ja aloin kutoa torkkupeittoa. Kolmannella yrityksellä malli ja mitoitus osui kohdilleen. Pari kerää kudottuani huomasin, että tarvitsen enemmän lankaa. Kävin ostamassa Snurresta 6 kerää lisää. Nyt, noin vuosi lankojen ostamisesta, luksus torkkupeitto on valmis!


Mietin erilaisia palmikoita, lopulta päädyin hyvin yksinkertaiseen sileiden ja palmikkoraitojen vuorotteluun. Vastaavaa mallia löytyi Gantilta, Lexingtonilta ja Pololta, joten vakuutin itselleni, että tässä on klassikkoainesta ja on hyvä unohtaa kaikki turha kikkailu. Yksinkertaisessa mallissa kaunis lankakin pääsee paremmin esille. Kuuden silmukan sileitä raitoja, väliin kaksi nurjaa silmukkaa, kuuden silmukan palmikko, kierrot aina 10 kerroksen välein. Reunoissa helmineuletta.


Käytin lankaa peittoon melkein 25 kerää, 4½mm puikoilla. Matkan varrella tuli "hävikkiä" pipon verran, mutta siitä lisää joskus toiste. Peitto ei paina kuin 625 grammaa (25 grammaa on noin 120 metriä!), vaikka sillä on mittaa pingotettuna noin 125 cm * 160 cm. Tämä peitto on klassikko jo syntyessään, arjen luksusta koko meidän perheelle.


Tätä kutoessa kuopus tuli usein viereeni istumaan ja kääriytyi peiton valmiin osan alle.

Kuopus: Äiti, kenelle tää peitto tulee?
Äiti: Meille kaikille, koko perheelle.
Kuopus: Mutta voisinko mä tehdä tähän ensisijaisvarauksen? Että tää olis niinkuin aina ensisijaisesti varattu mulle?
Äiti: Tarkoittaako toi, että sä tykkäät tästä peitosta?
Kupus: Äiti, parempaa peittoa ei ole olemassa. Milloin tää on kokonaan valmis?


Peitto on hintansa väärti. Sitä oli nautinto kutoa, vaikka loppumetreillä meinasi usko loppua sen valmistumiseen, ja on luksusta istua sen alle kääriytyneenä.6 kommenttia:

 1. Voi kun on taas ihana peitto valmistunut!Olet niin taitava!

  VastaaPoista
 2. Hillityn kaunis peitto! :) Mukava ajatus, että sen alla on voinut lämmitellä jo kun se on puikoilla. Ei pelkästään lopputulos vaan myös matka sinne, siis. :)

  VastaaPoista
 3. Aika usein peitot tehdään jämälangoista. Ihana ajatus, että peitto voi olla myös luxusluokkaa. Sinun peitostasi tuli upea.

  VastaaPoista
 4. Oi miten upea! Todellista luksusta!

  VastaaPoista