7.11.2018

Purkamista

Viisi ja puoli vuotta sitten kudoin hamppu-langasta tiskirätin. Keskelle tuota rättiä oli tullut reikä. En heittänyt rättiä pois, enkä paikannut sitä. Sen sijaan purin sen ja kudoin uudestaan - keskimmäiset, kuluneemmat osat reunoille ja vähemmän kuluneet osat keskelle. Siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, näin sain rätille tervetullutta lisäkäyttöaikaa. 


Purkaessani pesun jäljiltä karheaa pintaa ja kutoessani kippuraista lankaa uudestaan mietin, miten nurinkuriseksi maailma on muuttunut. Helposti minäkin olen aiemmin selitellyt, että tämä on ollut käytössä jo niin ja niin kauan, että ei sitä enää tarvitse korjata tai paikata tai ylipäätään käyttää. Mitä väliä sillä oikeasti on, jos tuotteella on vielä käyttöikää jäljellä? Kyllä, viisi ja puoli vuotta tuntuu paljolta tiskirätille, mutta miksei se saisi olla enemmänkin? Myönnän, aiemmin minäkin olisin tässä tilanteessa heittänyt rätin roskiin ja ostanut lankaa uuteen. Itsestään selvä asia - materiaalin todellinen loppuunkäyttäminen - on unohtunut monessa asiassa.


Kun olin päässyt alkuun purkamisessa, päätin samaan syssyyn purkaa kuopuksen käyttämättä jääneen pipon. Kudoin sen hänelle pari vuotta sitten hänen toiveidensa mukaisesti, mutta jostain syystä se jäi muutamaa kertaa lukuunottamatta käyttämättä. Ehkäpä joku toinen pipo oli mukavampi, ehkäpä tämä ei tullut todelliseen tarpeeseen. Tämä on ehkä enemmän siivoamista ja kodin raivaamista turhasta tavarasta kuin materiaalin uudelleen käyttämistä, mutta nyt käyttämätön pipo on poissa pyörimästä vaatekorissa ja langat ovat pieninä kerinä lankalaatikossani odottamassa inspiraatiota.


Tai valkoinen ja turkoosi ovat, harmaasta langasta kudoin pikkuiset sukat tontulle. Tontulle, joka on jäänyt vuosi sitten kesken. Löysin tässä syksyn aikana valmiiksi ompelemani tontun osat, nyt haluan saada sen valmiiksi ja vaatetettua. Ja ei, tämäkään keskeneräinen työ ei ollut muistunut mieleenikään kun kirjasin elokuun alussa keskeneräisiä projekteja.


Vielä purin miehelle pari vuotta sitten kutomani pipon. Pipossa ei ollut muuta vikaa, kuin että se on käytössä venähtänyt liian isoksi. Ei auttanut pesu eikä muotoilu, päätin purkaa pipon ja kudon sen uudestaan, kunhan ehdin.

Onneksi olen saanut jotain muutakin tehtyä kuin vain purettua. Ompelin paperittomia talouspapereita, un-paper towels, kahdesta vanhasta t-paidasta ja muutamasta kankaan lopusta.


Näillä on kokoa noin 25 cm * 25 cm, huolittelin saumurilla ympäriinsä. Me ei olla käytetty talouspaperia vuosiin, mutta koiranulkoilutuskaveri käyttää ja paljon ja haluaisi päästä siitä eroon. Nämä menevät hänelle lahjaksi. Lasipurkki voi toimia liinojen säilytyspurkkina, mutta kunhan laitan nauhan ympärille, se toimii myös lahjapurkkina.


Ostolakon osalta voin todeta, etten ole ostanut yhtään mitään luvatonta. En, vaikka olen viettänyt kaupoissa aikaa paljon tavanomaista enemmän: olen yrittänyt löytää vegaanisia vaihtoehtoja tutuille maitotuotteille, tutkinut ja vertaillut purkkeja ja puteleita. Maitokahvin vaihtaminen kauramaitoon on vielä siirtymävaiheessa, ruokakermalle olen löytänyt toimivan vaihtoehdon, parmesanillekin löysin kohtuullisen vaihtoehdon. Lapsille se menee läpi ihan täysillä, me aikuiset olisimme kaivanneet enemmän makua, mutta nämä ovat kaikki tottumiskysymyksiä.

Jouluksi ostin valmiiksi vihreitä kuulia, nyt kun niitä vielä oli irtokarkkeina. Vältin turhan pakkausjätteen ja bonuksena kilohinta oli paljon edullisempi. Mies inhoaa vihreitä kuulia, minä olen karkkilakossa itsenäisyyspäivään asti ja lapset eivät tiedä niiden olemassaolosta, joten on hyvin todennäköistä, että kuulat jopa säilyvät joulun herkkupöytään asti. Kävin ostamassa myös Fazerin sinisiä ja muita konvehteja Fazerin myymälästä, joten sain nekin ilman turhaa pakkausjätettä (tiedän kyllä, että ne ovat silti jokainen kääritty omaan kuoreensa). Harmi, että ne olivat kalliimpia kuin pakatut. Tiedän senkin, että noissa konvehdeissa on käytetty palmuöljyä, mutta kaikkea ei voi muuttaa kerralla eikä maailmaa parantaa päivässä. 

Päivä kerrallaan kohti joulua, askel kerrallaan kohti kestävämpää elämää!

8 kommenttia:

 1. Noniin, sait joulukarkkiongelmaankin jonkinlaisen ratkaisun. Ja yh, vihreitä kuulia ei kiitos minullekaan, miehellesi terkkuja. :D Itse tunnustan, että ostin huimat kaksi kerää lankaa tällä viikolla, mutta sille on syynä ihan se, että järkevät pohjavärit olivat loppu tai hyvin vähissä (valkoinen, musta, harmaa), ja haluaisin tehdä pitkävartiset sukat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreät kuulat selvästi jakavat ihmiset ;)

   Eikös tuo sinun lankahankintasi ole hyvin tarpeellinen ja perusteltu? Aina joskus on pakko hakea pohjalankoja, jotta voi käyttää muita jämiä pois.

   Poista
 2. Pakko tunnustaa, että meilläkin on tällä hetkellä käytössä reikäinen hamppurätti, joka päätynee roskiin kun ja jos saan joskus uuden neulottua. Se on ollut käytössä niin pitkään, että ihan hirvittää.

  Mutta muuten suunnitteilla on neuleiden purkamista ja langan uudelleen käyttöä. Tänä vuonna olen ostanut lankaa vähemmän kuin koskaan, ja yritän pärjätä ensisijaisesti lankakaapin langoilla. Tampereen messutkin jätän väliin, koska en oikeasti tarvitse mitään. Ja siellä niin helposti saisi rahansa menemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikella on aikansa! Ja pakko myöntää, että käytetyn hamppurätin purkaminen on aika työlästä.

   Minulle auttaa se, kun pysyn poissa lankakaupoista, kierrän houkutukset kaukaa. Lankaa löytyy varastosta vaikka kuinka, vaikka ei aina sitä täysin mieluisinta. Pakko yrittää soveltaa ja käyttää mielikuvitusta. Yksi epäonnistunut villapaita odottaisi vielä purkua.

   Poista
 3. Tosiaan hyvä miettiä, kuinka kulutusta saa vähenemään ja käyttää asioita uudestaan; purkaa ja korjata.
  Kaiken keskellä, sallitaan itselle myös pieniä paheita, vaikkapa sitten konvehteja :) Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet paheet ovat se, millä tätä harmaata arkea pyöritetään! Kaikesta ei voi luopua, muuten menee mielenterveys ;)

   Poista
 4. Ihailtavaa tuotteen loppuunkäyttämistä tuon tiskirätin suhteen. Jospa itsekin purkaisi monta vuotta kesken olleen alpakkapuseron ja tekisi siitä villatakin, jolle olisi oikeasti käyttöä. Ja miehen vanhat t-paidat voisi hyödyntää tuollaisiin talouspapereihin, kun matonkuteelle ei ole nyt tarvetta. Kiitos inspiraatiosta. -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sano, että tuo tiskirätin todellinen loppuun kuluttaminen olisi mikään elämän kohokohta, mutta ostolakon ja kaiken kuluttamisen vähentämisen keskellä se aikaansaa tiettyä alkukantaista tyydytystä.

   Minä tein nuo talouspaperit lahjaksi, siksi tein niistä suurinpiirtein samankokoisia. Omaan käyttöön tulevat voisi hyvin tehdä juuri sen kokoisina, kuin mihin t-paita antaa myöten.

   Tsemppiä paidan purkuun ja uudelleen kutomiseen!

   Poista