11.10.2018

Kiusauksia

Esikoinen pyysi kesäkuussa, että tekisin hänelle pipon. "Sellaisen, mitä purjehtijat käyttää, sellaisen purjehduspipon, minkä reunan voi taittaa ylös, joko vähän tai paljon. Tumman sininen tai musta."  Pyyntöä seuraavalla viikolla kävin Lahdessa Pitsi & Palmikossa ostamassa mustaa Vuorelman Vetoa, tummansinisestä ei löytynyt sopivaa sävyä. Heti pian neljän kuukauden jälkeen sain pipon kudottua.


3 mm puikoilla 2o2n joustinneuletta. Ehkä maailman puuduttavin työ pimeinä syysiltoina, kun mikään valo ei tunnu riittävän. Pojan ilme, kun sai kertaalleen puretun pipon lopulta päähänsä, teki kaikesta siristämisestä vaivan arvoisen. Ja tottakai tuntui hyvältä saada vetää taas yksi keskeneräinen projekti yli.


Kuopus kokeili pipoa ohimennen ja sanoi se päässään vetoavasti hymyillen: "Äiti, kun sä teet niin ihania pipoja, niin voisitko sä tehdä mullekin tällaisen? Mä mielelläni pitäisin tällaista sun tekemää pipoa." Voin tottakai tehdä, mutta... Esikoisen piposta jäi pieni määrä lankaa, se ei yksistään riitä. Mitään samanpaksuista lankaa minulta ei löydy ei mustana eikä tummansinisenä. Kiusaus mennä ja ostaa lankaa lisää ensi viikolla on suuri. Kun ostaisin lankaa lasta varten, se olisi jopa mahdollista ostolakon sääntöjen mukaan. Silti, en haluaisi mennä ostamaan yhtään lisää lankaa. Muistin yhdet Nalle-langasta kutomani villasukat, joita on jo kertaalleen jatkettu, kuten kuvasta näkyy, mutta jotka ovat silti jääneet lapsille pieneksi. Sukat ovat nukkaantuneet, mutta muuten niitä on käytetty hyvin vähän ja lanka ei ole juurikaan kulunut. Onnistuisinko tekemään toisen purjehduspipon ylijääneestä lankakerästä ja näistä sukista? Mustan langan voisi kutoa taitteen kohdalle, jolloin ulkopuoliset eivät sitä huomaisi.  Odotan itsekin jännittyneenä, mihin päädyn.


Tällä viikolla olen muutenkin taistellut kiusauksia vastaan. Ostamalla kaksi pakettia tiettyjä muroja, saisi kuitin lähettämällä lahjaksi Kastehelmi-tuikkukipon. Minulla on niitä entuudestaan kaksi ja tykkäisin todella paljon nyt saatavilla olevista väreistä. Ostolakkoni aikana saan ostaa elintarvikkeita, joten se olisi sikäli mahdollista, mutta jotenkin se tuntuisi väärältä. En tietenkään tarvitse yhtään tuikkukippoa lisää, mutta niin, kuten sanoin, väri olisi kiva. Kyseiset murot ovat kyllä hyviä, mutta olen välttänyt niitä vuoden alusta asti, koska ne on pakattu muoviin. Antaisinko siis kiusaukselle periksi ja rikkoisin muovittomuuspyrkimyksiäni? Ostaisinko elintarvikkeita saadakseni kuitin, jonka voin vaihtaa tavaraan? Toistaiseksi olen pysynyt tiukkana ja uskon, että pystyn nujertamaan tämän kiusauksen.

Vältän muoviin pakattuja karkkeja. Lapset saavat lauantaikarkkinsa irtokarkkeina ja kaupoista löytyy riittävästi vaihtoehtoja ilman muovia. Metallirasioihin pakatut kovat hedelmäkarkit ovat suosikkejani, Fazerin Sinistä unohtamatta. On kuitenkin päiviä, jolloin on pakko lipsua muovittomuudesta. 15-vuotishääpäivämme kunniaksi minun täytyi, tai ei tietenkään täytynyt, mutta halusin ostaa pussillisen yksittäispakattuja Alku-karkkeja. Samoja karkkeja oli tarjolla häissämmekin, ja niillä on siksi erityistä tunnearvoa minulle. Minä lasken karkit elintarvikkeisiin, joten ostolakkoa en rikkonut, mutta pyrkimystä muovijätteen vähentämiseksi kyllä.


Kaupassa käydessäni huomasin joulukalentereiden ja piparkakkutaikinoiden saapuneen. Ajatus joulusta pyörii joka päivä enemmän ja enemmän mielessä. Odotan joulua innolla, mutta vähän pelottaa, miten ostolakko (ja ennenkaikkea omat ekologisemmat ajatukseni) vaikuttavat jouluun. Tiedän, että saan hankkia lahjoja, ne ovat ostolakon ulkopuolella, mutta silti. Jouluahjojen paketointi, riittääkö vanhat paperit? Onko minulla kankaita, mistä voisin ommella lahjapusseja? Miten kaikki lempijoulukarkit, jotka pakattu tuhanteen kertaan muoviin? Vaikka minä pystyisin olemaan ilman niitä, aiheuttaisiko niiden puute lapsille vuosituhannen mustimman joulun? Tuikut ja kynttilät? Tottakai saan polttaa loppuun ne mitä minulla on (ja niitähän riittää), mutta löydänkö oikeita värejä? Miten hyvä / huono asia kynttilöiden polttaminen ylipäätään on ympäristön kannalta? Osaanko rakentaa tunnelmallisen joulukodin ilman yhtään joulukukkaa? Mielessäni on niin monta asiaa, mitkä haluan tehdä eri tavoin kuin aikaisempina vuosina, että parempi aloittaa suunnittelu hyvissä ajoin. Aloitan heti huomenna. 

4 kommenttia:

 1. Kiva pipo! :) Älä anna kulutuspohdintojen pilata joulufiilistä! Kannattaa ajatella myönteisen kautta, mitä kaikkea VOI tehdä suht pienellä vaivalla jo toisin. Lahjat kankaisiin kestokasseihin/ruskeisiin paperipusseihin, ainakin joitain joulukarkkeja saa ns. irtokarkkeina joistain kaupoista, toki niissä kääre on päällä, mutta paperipussiin saa muuten. Kynttilöistä soijakynttilät on kaikkein ekologisimpia kuulemma. Kyllä näitä vaihtoehtoja löytyy. ;) Min tän joulun tavoite on just tuo lahjojen paketointi ekologisesti. Pari ideaa jo on. Mutta mielenkiinnolla seuraan sun jouluvalmisteluja, varmasti keksit hyviä tapoja toteuttaa asioita ekologisemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missään tapauksessa en anna kulutuspohdintojen pilata joulufiilistä! Huomaan vain, että ekologisempi joulu vaatii ehkä vähän enemmän suunnittelua ja aikaa kuin "kertakäyttöinen pikajoulu". Ja näin ensimmäisellä kerralla asioiden vertailu ja selvän ottaminen vievät nekin oman aikansa, siksi haluan olla hyvissä ajoin liikkeellä. Sinun suunnitelmasi aloittaa paketoinnin ekologisuudella kuulostaa erinomaisen hyvältä.

   Poista
 2. Minä olen jemmannut aina edellisen joulun papereita tai sit askarrellut kauniista lehdensivusta tai paperisesta kahvipussista kääreitä. Netistä löytyy ohjeita ruusukkeiden yms. tekoon, joilla korvata nauhat ja niistä ihan todella saa nättejä vaikka leikkasi materiaalia lehdistä. Kunhan jaksaa askarrella.

  Olen miettinyt joulussa myös oletettuja lahjoja, jotka on osoitettu itselle. Jos haluaa välttää kaiken turhan, pitäisi esittää rajauksia ja toiveita ja jos jotain toivoo, sehän on ostamista kiertämisen kautta! Onneksi muhun ei kohdistu lahjontaa rekkalasteittain, niin tämä hoitunee varmaan ihan toivomalla vaikka kahvia, sitä ostaisin muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin löytyy edellisten joulujen papereita, nauhojakin taitaa olla vielä muutamaksikin jouluksi eteenpäin. Haluan käyttää ne kaikki pois, mutta samaan aikaan haluaisin jo siirtyä ekologisempiin vaihtoehtoihin. Niin kauniita paketteja saa aikaiseksi vaikka käpyjä ja havuja käyttämällä mainitsemiesi papereiden lisäksi.

   Minuakaan ei mitenkään rekkalasteittain lahjota, joten ei pelkoa tuosta ostamisesta kiertämisen kautta. Sinällään pitäisikin puhua hankintalakosta ostolakon sijaan, koska tavaran vaihtaminen on sekin ostamista kiertoteitse. Ja sitä olisi ollut elintarvikkeiden ostaminen kaupanpäällisen saamiseksi. Yhden lahjatoiveen kuitenkin tiedän jo, kunnon parsinsieni! Mitä enemmän korjaan vaatteita ja parsin sukkia, sitä enemmän sellaista kaipaan.

   Saan ostaa lahjoja, mutta en haluaisi antaa mitään tarpeetonta en lapsille enkä perheen ulkopuolisillekaan. Opettajille ym. on helppo antaa ruokalahjoja, mutta omat lapset ja kummilapset aiheuttavat vielä vähän päänvaivaa. Onneksi vielä on aikaa tonttuiluun!

   Poista