7.10.2018

Kierrätystä ja kulutusta

Raitasukat työn alla. Niin perusvillasukat kuin vain voi olla. Koko noin 41 ja värit sen mukaisia, mitä 7V lankalaatikostani löytyi. Tykkään näistä, mutta samaan aikaan huomaan miettiväni, ovatko nämä jo menneen talven lumia? Sosiaalinen media on täynnä toinen toistaan ihanampia kirjoneulesukkia kudottuna erilaisista uutuuslangoista. Lankoja ja ohjeita tulee aina uuden sesongin väreissä ja malleissa, ihan niinkuin pikamuotiakin. Jatkuvasti luodaan haluja saada uusin kuvio työn alle, uusimmat sävyt puikoille. Kun kaverillakin on. Novitan toimitusjohtaja totesi Yhteishyvälle antamassaan haastattelussa, että ennen neulottiin tarpeeseen, nykyisin huvin vuoksi. Kutominen on hyvästä ja itse tehty on aina itse tehty, mutta ylikuluttamisen vaara on langoissakin (enköhän minä sen nimenomaan tiedä).


Viime viikon minulla on ollut kirpputoripöytä itsepalvelukirpputorilla ja jonkun verran minulla oli lasten villasukkia ja lapasia myynnissä (eivät menneet kaupaksi). Muutama pieneksi jäänyt, mutta suurimmaksi osaksi tarpeettomia, ylimääräisiä, kun minusta on ollut kiva kutoa lapsille. Aaaargh.


Kaiken kaikkiaan sain myytyä lähes sata tavaraa. Minusta se on hyvin, mutta toki niitä jäi myymättäkin ja toki niitä on kotona edelleen vaikka kuinka. Minua ahdistaa se järjetön tavaramäärä kirpputoreilla (ja tietysti kotona). Kaikki tavarat (uskallanko sanoa suurin osa tavaroista?) ei tule ikinä pääsemään käyttöön vaan joutuu jätteeksi. Niin paljon turhaa. Jätteen määrää lisää se, että jokaiseen tuotteeseen pitää kiinnittää hintalappu. Minä kiinnitin ne lasten koulukirjojen päällystämisestä ylijääneillä kontaktimuovin soiroilla. Edes pientä uudelleen käyttöä ja teipin kulutuksen väehntämistä.


Tämäkin viikko on ollut vaatteiden huolto -viikko. Olen paikannut miehen tumput, korjannut kuopuksen (kaupan huonolaatuiset) sormikkaat, lyhentänyt miehen soft shell -takin (ihan pieni homma vetoketjun siirtämisineen päivineen), korjannut esikoisen takin puhki revenneet taskut. Tällainen näkymätön työ vie ihan kamalasti aikaa, mutta on varsinkin ostolakon aikana äärimmäisen tärkeää. Tavarat saavat lisää käyttöikää ja seuraavan hankinta siirtyy eteenpäin. Tällaisen huoltamisen pitäisi olla itsestäänselvää kaikille, mutta sitä se ei ole.


Tein siskontytölle sängynpäädyn. Siskollani on ihan mahtavia kierrätysideoita aina silloin tällöin, olisinpa itse yhtä idearikas. Päällystin vanhan patjan puolikkaan ensin vanhalla lakanalla ja sitten uudella puuvillakankaalla. Muutama koristenappi antamaan ilmettä (vastapuolen napit nekin kierrätetty) ja valmista tuli. Yksinkertaisen kaunista ja erittäin toimivaa!


Tilaustyönä tein samettirahin. Asiakas oli päällystyttänyt vanhan nojatuolin ja siitä oli jäänyt kangasta yli. Hyvin runsaasti, ihmettelen miten verhoilija laskenut menekin niin yläkanttiin? Ylijäänyt kangas on ylikulutusta sekin. Rahin sisäosa on tehty superlonista (osa vanhaa asiakkaalta, osa minun varastostani, osa uutta) ja vuoritettu asiakkaan vanhalla lasten lakanalla. Tästä tuli mielestäni kaunis ja tyylikäs. Päällepäin ei uskoisi, että puolet materiaaleista on kierrätetty.


Ihmisiltä löytyy paljoan materiaalia, mitä voi hyödyntää ja uudelleenkäyttää, mutta sitä täytyy osata pyytää. On erittäin palkitsevaa onnistua siinä. Sen sijaan on vaikea onnistua käyttämään huulirasvaa loppuun asti. Miksi ihmeessä purkit suunnitellaan niin, että tuotetta ei voi käyttää loppuun asti? Ei ainakaan ilman veitsen kärkeä apuvälineenä? Helposti ainakin kuudes-seitsemäsosa tuotteesta jää kokonaan käyttämättä tuotesuunnittelun virheen takia. Raivostuttavaa.


Kaikkein eniten minua tällä viikolla ilahdutti silmiini osunut kirjoitus, jonka mukaan hevoskastanjoita voi käyttää pyykinpesussa. Niissä on jotain samaa ainetta kuin pesupähkinöissä. Lähistöllämme kasvaa muutama hieno hevoskastanja, joten kävin jo valmiiksi keräämässä kastanjoita. Vielä täytyy perehtyä asiaan tarkemmin, mutta kyllä, tämän jutun haluan kokeilla!

8 kommenttia:

 1. Kauniit raitasukat! En usko, että perusvillikset on koskaan poissa muodista. Usein käy myös niin, että kun tekee jostain vanhasta langasta sukat, niin joku kysyy, että 'ihana lanka, mistä tätä saa' - ja joudun sanomaan, että ei myydä enää tai ainakaan just tällä hetkellä. (Sivuhuomiona on muuten kummallista, että esim. Novitalla ei oo aina perusvärejä värikartassa...) Tuo rahi on kanssa hieno, ja sängynpäädystä haaveilen itsekin. :) Huulirasvoissa pitää kai ryhtyä suosimaan niitä purkkiversioita, ne saa tyhjäksi. Niissä kyllä on usein myös kivoja vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti koko maailma uskoo, että raitasukka on aina raitasukka! Jatkossa en enää osta näitä kierrettäviä huulirasvoja, mutta kaikki olemassa olevat täytyy käyttää pois ;)

   Poista
 2. Ihanan raikkaat raitasukat! Värit tekevät paljon. Sen valitettavasti huomaa joskus myös esimerkiksi koulun myyjäisissä tms, jossa on myynnissä villasukkia ja lapasia. Nykyään saa tosiaan kaupasta niin kauniita lankoja (enkä tarkoita mitään luksusmerkkejä) että monet sellaiset sukat, joita ainakin itse pidin lapsena, taitavat nykyään jäädä myymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihmismieli on kummallinen, ei voi muuta sanoa. Onneksi villasukat ovat väristä ja kuviosta riippumatta lämpimät ja ihanat jalassa!

   Poista
 3. Kaunista jälkeä. Upeat reippaat raitasukat. Niille on aina käyttöä.

  VastaaPoista
 4. Näkymätön huoltotyö pitäis nostaa ansaitsemaansa kunniaan! Myös minä tuskailen tuommoisten kaupan sormikkaiden kanssa, kun ei heti ole ollut parsimassa, on peli jo menetetty :( Niistä ei taitas enää saada kuin kynsikkäät... Onneksi käyttöön löytyy myös ystävän virkkaamaat lapaset, ne ovat uskomattoman kestävät verrattuna neulottuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, valitettavasti tuosta näkymättömästä huoltotyöstä ei saa pisteitä eikä pokaaleja, kunniamaininnoista puhumattakaan, mutta sisäistä mielihyvää se kyllä tuottaa! Jatkakaamme siis sitä. Enää en aio ostaa kaupan valmiita sormikkaita, olemassa olevat tietysti käytetään loppuun (ja parsitaan ja käytetään vielä vähän lisää), mutta uusia ei tähän talouteen enää tule.

   Poista