30.12.2012

Lapasia ja sukkia

Rauhallinen joulu mökillä kovien pakkasten keskellä on ohi. Lumitöitä, hiihtämistä, kynttilöitä, suklaata, yhdessäoloa. Jos vain yhden asian nostaa ylitse muiden, on se kuitenkin se, että mökkimme putket eivät jäätyneet! Syksyinen putkiremontti kannatti. Käsitöitä olen tehnyt, mutta paljoa ei ole valmistunut. Kahdet lapaset sain valmiiksi pakkasten lauhduttua.


Lapaset on kudottu langanlopuista, jotka pojat itse valitsivat. Esikoinen halusi "oranssia ja sitten tästä eteenpäin kirkasta sinistä ja tähän tän värinen raita". Novitan Nallea, Nalle aloe veraa ja yksi pieni kerä Maijaa. 3mm puikoilla varsi 42 s 1o1n, kämmen 44 s, kiilapeukalo, kulutus 46g. Kuopus valitsi ensin lankakerät ja asetteli ne sitten haluamaansa järjestykseen. Novitan Woolia, Nallea ja Nalle aloe veraa sekä joku tuntematon vihreä lanka. 3 mm puikoilla varsi 40 s 1o1n, kämmen 46 s, kiilapeukalo, kulutus 38 g.


Tykkään tehdä lapasia ja sukkia lasten toiveiden mukaisesti. Nautin katsella heitä lankavarastojeni ääressä tunnustelemassa lankoja ja miettiessä värejä. Olen päättänyt olla puuttumatta värivalintoihin, ja hyvä niin, koska viime aikoina heidän raita- ja värisilmänsä ovat olleet paljon parempia kuin minun. Sain käytettyä näihin langanloppuja, mutta edelleen niitä jäi, entistä pienempiä keriä vain.

Lapasten päättelyn jälkeen oli kiva kutoa sukat itsestään raidoittuvasta (kyllä, olen taas kerran ostanut sitä vastoin aiempia päätöksiäni). Esikoisen jalka on venähtänyt eikä mökillä ollut hänelle sopivia sukkia. En  osaa kutoa tarpeeksi kasvuvaraa, toisaalta, kun jalka kasvaa noin 3 numeroa vuodessa, miten sitä voisikaan...

Nämä olisi ollut helpot päätellä, mutta katkaisin langan heti ensimmäisen sukan päättelyn jälkeen. Virhe! Tarkistusmittaus ja huomasin sukan olevan liian lyhyt. Kärki purkuun, lisää kerroksia ja uusi päättely. Ja kaksi ylimääräistä pääteltävää... Enkö minä ikinä opi?Sukat on kuvattu Hobitti-pelin laatikon päällä muistutuksena siitä, että joulupukki sen toi ja sitä on pelattu ahkerasti. Ihana peli! Säännöt vain ovat vaikeasti kirjoitetut (tai huonosti käännetty). Mutta myös siksi, että 7veljestä Peippo on sattumalta juuri täydellisen väristä pelin kanssa!

2 kommenttia:

  1. Kivoja neuleita. Minulla on nyt lapaset ja sukat jääneet vähemmälle, ristipistot houkuttavat;). Mutta kyllä pitäisi taas puikkoihin tarttua.
    Hyvää Uutta Vuotta ja ihania ideoita jälleen!

    VastaaPoista
  2. Kivan värisiä lapasia! Lapsilla on mielestäni hauska tapa yhdistellä värejä, eli heitä kannattaa kuunnella. Vauhdikasta Uutta Vuotta!

    VastaaPoista