31.1.2018

Kertakäyttökulttuuria vastaan

Mitä enemmän asiaa mietin, sitä turhemmalta kaikki kertakäyttöinen tuntuu. Olen alkanut inhota koko sanaa kertakäyttöinen. Ei, me emme käytä kertakäyttöastioita, mutta on niin paljon muitakin asioita, joita ei edes miellä kertakäyttöisiksi, ennenkuin asiaa pysähtyy miettimään. Esimerkiksi nenäliinat. Muoviin pakattuja paperinpaloja, joita voi käyttää aika tasan tarkkaan yhden kerran. Pieni kapinoitsija minussa heräsi ja takoi päähäni järkeä, kunnes ymmärsin ommella kankaisia nenäliinoja. 


Leikkasin neliskulmaisia paloja miehen vanhoista paidoista. Jokainen liina on vähän eri kokoinen, mutta se ei haittaa. Kaikki kulmat on kuitenkin siististi ommeltu ja kun liinat on silitetty ja viikattu, ei niitä rupea niistäessä vertailemaan. Lapset olivat ensin vähän ihmeissään, että yäk, kankaaseenko sitä pitää niistää, mutta selvittyään yhden flunssan läpi kankaisilla nenäliinoilla, eivät hekään kaipaa enää paperinenäliinoja.


Järjestyksen ylläpitämiseksi kaikilla tavaroilla pitää tietysti olla oma paikkansa. Pahvinen autokuvioinen säilytysrasia oli saanut pojilta lähtötuomion. Minusta se oli juuri sopivan kokoinen, mutta tarvitsi uuden ilmeen. Purin rasian osiin ja maalasin sen. Sitten punoin sen takaisin kasaan ja nyt se on meidän nenäliinarasia. Kuvassa se näyttää ankean harmaalta ja yksinäiseltä, mutta minä pidän siitä.


Pieni kapinoitsijani oli hyvässä vauhdissa ja halusi korvata kertakäyttöiset vanulaput uudestaan käytettävillä.


Useammassa blogissa neuvottiin tekemään kestovanulappuja ompelemalla kaksi pyöreää palaa flanellikangasta yhteen. Näin minäkin tein, siksakkasin ympäriinsä. Harvinaisen helppo käsityö. Vähän näistä tuli isompia kuin kertakäyttöiset, mutta se lienee vain plussaa.


Mikä tahansa vanha flanellikangas tai pienet jämätilkut olisivat sopineet tähän. Minulla oli varastossa aika hempeitä kuvioita.


Matka roskattomaan elämään on pitkä, mutta näin tuotamme edes vähän vähemmän jätettä jatkossa! Pieniä ekotekoja, mutta erittäin hyvä mieli jokaisesta askeleesta oikeaan suuntaan. Pieni kapinoitsija takoo päässäni edelleen, joten kertakäyttöesineiden korvaaminen jatkunee lähitulevaisuudessa. Mitä kertakäyttöesineitä sinä olet korvannut kestävillä vaihtoehdoilla?

4 kommenttia:

 1. Noita flanellilappuja voisin minäkin osata ommella, täytyykin muistaa. Jouluksi virkkasin lahjaksi puhdistuslappuja. :) Näin äkkiseltään mietittynä, niin siirrytty muovisista hedelmäpusseista niihin kestopusseihin, ja teen tiskirätit puuvilla-bambulangasta itse, kestävät käyttöä ja pesua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanulappuja, flanellilappuja, puhdistuslappuja.... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minäkin mietin virkkaamista, mutta ompelu oli nopeampi vaihtoehto.

   Poista
 2. Nättejä liinoja ja lappuja oot tehnyt! Itsekin tein juuri kankaisia nenäliinoja ja kestopuhdistuslappuja, enkä kyllä vaihtaisi takaisin normaaleihin. Ainut huono puoli on ehkä lisääntynyt pikkupyykin määrä, niiden ripusteleminen kuivumaan on kieltämättä vähän ärsyttävää :D Näillä kyllä saa minimoitua roskien määrää jo aika kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että joku muukin on kertakäyttökulttuuria vastaan ;) Pikkupyykin määrä on ehkä lisääntynyt, mutta se on kuitenkin niin pientä, että menee hyvin muun pyykin seassa. Ripustaminen ja silittäminen ovat oma hommansa, mutta se on aika pieni hinta syntymättä jääneistä roskista!

   Poista